Kontrolorji

Kontrolorji na mreži IVAO vidijo letala – člane, ki so v istem trenutku priključeni na mrežo s svojimi simulatorji letenja na osebnih računalnikih. Med letom je virtualni pilot v stiku s kontrolorji iz tiste države mednarodne organizacije IVAO, ki jo preletava. Na ta način vsi člani, ki med letom preletijo virtualni slovenski prostor, kontaktirajo naše člane, kontrolorje. Na ta način se ustvari posebno virtualno okolje, kjer je poudarek na pravilni komunikaciji in dajanju navodil.

“Kot bi igrali napeto šahovsko partijo, kjer vsaka poteza in premik figur povsem spremeni razmerja na igralni deski, smo tudi mi v šifriranem letalskem jeziku pilotu naročili spremembo smeri za deset stopinj desno, s tem omogočili križanje obeh letal brez dvigovanja in letalo nekaj minut pozneje spet vrnili na njegovo prvotno začrtano smer letenja.”

Kontrolorji na mreži delujejo skladno z nekaterimi dokumenti, kot so npr. DOC 4444 in drugi, vse divizije na mreži pa se skušajo realnim postopkom čimbolj pibližati in s tem ustvariti kvalitetno okolje za virtualnega pilota, ki želi svojo simulacijo nadgraditi na višji nivo.

Slovenska divizija se  je z oktobrom pridružila številnim divizijam, ki tujim kontorlorjem nudijo možnost opravljanjaa kontrolorskega dela pri nas. Več o programu Guest Controller Approval si lahko preberete v priloženem dokumentu